Football 4 Friendship

SPEELSTER VIA OSG SEVENWOLDEN GESELECTEERD VOOR FOOTBALL FOR FRIENDSHIP
Lotte Koot uit Heerenveen als Double Dutchie naar Champions League finale in Berlijn

Publicatiedatum: 8 april 2015

HEERENVEEN - Hoe leuk kan het zijn, als je op een Topsport Talentschool zit. Lotte Koot uit Heerenveen kan daarover meepraten. Zij gaat met nog elf andere speelsters en spelers naar Berlijn om daar op 6 juni de finale van de Champions League bij te wonen. De 14-jarige scholiere van OSG Sevenwolden (klas 2, locatie Buitenbaan) in haar woonplaats en speelster van VV Heerenveen C3 is geselecteerd voor de Double Dutchies. Dit team vertegenwoordigt Nederland tijdens het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 4 tot en met 7 juni aanstaande plaatsvindt in de hoofdstad van Duitsland.

Double Dutchies slaat op de samenstelling van het Nederlandse team, dat uit zes jongens en zes meisjes bestaat. Nederland heeft daarmee vorig jaar in Lissabon een trend gezet, toen het als één van de zestien deelnemende landen aan het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project het enige team was met meiden en jongens. Dat trok in het internationale gezelschap de nodige aandacht. Of deze trend zich dit jaar doorzet in Berlijn, waar dit keer 24 landen deelnemen aan het project, valt te bezien. Het is nog niet duidelijk of ook andere landen het voorbeeld van de Double Dutchies volgen.

De 14-jarige Lotte voetbalt al sinds haar vijfde en heeft het plezier in voetbal na al die jaren nog niet verloren. Sterker, ze staat ermee op en gaat ermee naar bed. Lotte vindt het leuk dat er veel verschillende landen meedoen aan het project en kinderen deelnemen die allemaal van voetbal houden. "Ik kijk heel erg uit naar het toernooi tegen de teams uit andere landen, maar mijn idolen zien spelen in de Champions League finale lijkt me ook fantastisch."

Stichting LOOT
De twaalf speelsters en spelers zijn geselecteerd via de Stichting LOOT. Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is een samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. "Uit elke provincie hebben we een speelster of speler geselecteerd", aldus landelijk LOOT-coördinator Tom de Groen. "Zij voetballen niet alleen op topniveau in hun leeftijdscategorie en doen hun schoolwerk naar behoren, maar vallen ook op andere manieren positief op. Dat kan zijn, dat zij daarnaast nog scheidsrechteren, coachen of altijd voor een ander klaarstaan. Leerlingen dus die dat 'extra' hebben waarvoor ze nu worden beloond met de selectie voor de Double Dutchies."

FOOTBALL FOR FRIENDSHIP...
is een initiatief van energiemaatschappij Gazprom. In 2015 nemen jeugdvoetbalteams (leeftijd 12–14 jaar) uit vierentwintig landen deel. Het project maakt onderdeel uit van het jongerenprogramma van Gazprom en heeft de volgende doelstellingen:
• stimuleren van jeugdvoetbal
• promoten van sport voor jongeren en een gezonde leefstijl
• bevorderen van verdraagzaamheid en vriendschap tussen jongeren uit verschillende landen.

Op de foto:

Speelmoment Double Dutchies tijdens Football for Friendship 2014. 
Foto: Gerrit van Keulen

Double Dutchies